Vi har kjøpt en app som heter The Wonder Weeks som skal følge babyenes utvikling. Den kostet 30 kr. Den baserer seg på forskning og den beskriver de ulike fasene et barns hjerne går gjennom fra det blir født til det når ett års alder.

Appen kan gi en enklere hverdag fordi man får bedre forståelse for hvorfor spedbarn kan være ganske humørsyke. Den kan også gi en vanskeligere hverdag hvis man henger seg voldsomt opp i den og blir stressa fordi ting ikke skjer akkurat som beskrevet. Så før man tar den i bruk, bør man tenke gjennom hvordan man skal forholde seg til den.

fullsizeoutput_4d2

Appen beskriver hvilket utviklingstrinn barnet til en hver tid befinner seg i, hva man kan forvente av opp – og nedturer og gir gjennom tekst og bilder et innblikk i hva man tror at barnet oppfatter på de ulike stadier. De har også laget filmer og animasjoner som viser hvordan barn oppfatter ting, hva de ser, hvordan verden fortoner seg for dem og så videre. Det er ganske morsomt faktisk.

Man legger inn barnets termindato fordi det er det som er interessant i forhold til mental utvikling. Hjernen begynner å utvikle seg fra unnfangelsesdato og gjennom hele svangerskapet, så det har strengt talt ingenting med fødselsdato å gjøre. Premature barn ligger som jeg har skrevet tidligere, noe etter i forhold til sin fødselsalder men ikke hvis man korrigerer mot termindato.

fullsizeoutput_4d3

Vi har ikke hengt oss så veldig opp i appen, jeg tror mange kan bli stressa hvis de tenker at utviklingstrinnene skal inntreffe nærmest på den datoen appen sier. Det er mange individuelle forskjeller, noen barn reagerer sterkere enn andre og noen utvikler seg ikke i tråd med appens kalender. Man må ikke bruke den hvis den blir stressende og bringer med seg en haug med bekymringer, for som så mye annet som gjelder barn så er det store variabler innenfor normalen.

Appen har dette kartet over gode og mindre gode perioder. Her kan man glede eller grue seg, eller bare ta det hele med knusende ro og bruke det mest for moro skyld slik vi gjør.

fullsizeoutput_4d4
Da dette bildet ble tatt, var vi i ferd med å gå fra en tordenskyperiode og over i solskinn. 

Vi bruker appen for å lese litt nå og da, den er ganske artig og ofte treffer den sånn noenlunde. Hovedpoenget for vår del er at vi har fått en bedre forståelse for at gutta gjennomgår mental utvikling som går i bølger. Det er ikke en konstant utvikling hele tiden, i visse perioder vokser hjernen mer enn ellers. Da skjønner man at en baby kan være i godt humør i en uke eller to, for så å få noen dårlige dager etterpå.

Vi opplever også at når appen sier det skal være tordensky og en vanskelig periode, så er gutta hur happy som helst. På den andre siden har vi perioder der appen sier det er solskinn, men guttene våre er helt humørsyke likevel. Så det som står der er ikke skrevet i stein og det er ikke sånn at ditt barn er unormalt hvis det ikke følger den helt til punkt og prikke.

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s