I dagens maritime mandag tenkte jeg å se på redningsvest og valg av riktig type. Det nærmer seg et av årets virkelig store høydepunkt, nemlig båtmessen Sjøen For Alle på Norges Varemesse i Lillestrøm. Jeg teller ned! En av tingene på min handleliste er redningsvest til gutta boys. Vi kjøpte nye til oss selv i fjor, etter noe prøving og feiling… Vi har plutselig mange fine gjestevester, da jeg holdt på å bli sprø av de jeg hadde kjøpt så jeg måtte kjøpe ny til meg selv. Derfor tenkte jeg å dele et par tips man ikke tenker over før man har irritert seg en stund, ting som er lurt å tenke på når man prøver vest og hvilke alternativer som finnes til barn. Helt til slutt tar jeg for meg flytevest til hund, der er det også noen ting å tenke på.

Jeg brenner for god sikkerhet uansett hva jeg gjør og jeg har gjennom min jobb som dykkerinstruktør sett hvor fort det kan gå fra himmel til helvete i vannet. Jeg har også opplevd et snev av panikk under vann selv og vet hva det gjør med den mentale kapasiteten. For å gjøre en lang historie kort: all din kapasitet og evne til å tenke forsvinner som dugg for solen. Du klarer absolutt ingenting.

Du er ikke så svømmedyktig som du tror

Det bør være unødvendig å skrive, men jeg sier det likevel – vesten redder faktisk livet ditt. Faller man i sjøen og har klær på, så svømmer man betydelig dårligere enn man er vant til. Har du prøvd? Mitt råd til alle er å prøve og svømme med klær på, under kontrollerte omstendigheter. Du må ha kort vei til land første gang du prøver, det er ikke som du tror. Alt blir tungt og trekker deg ned, du blir mindre bevegelig og utslitt mye fortere. Klarer du å få klærne av, så går det bedre men det er forferdelig tungt i lengden og kreftene forsvinner mye fortere enn du tror før du har prøvd. Jakker, skotøy (særlig støvler) og dongeribukse er av det aller verste. Se for deg at dette skjer langt ute på sjøen og at du ikke har noe å holde deg fast i. Behagelig situasjon?

Jeg har som sagt sett hva panikk gjør med folk i vann og det er ikke et pent syn. Den tar deg fort når du kjenner at vekten av ditt dårlige valg om ikke å bruke redningsvest, trekker deg ned i dypet.

Regler for redningsvest i båt

Det er ulike regler for vestpåbud i forskjellige båter. I små åpne båter skal vesten være på. I større båter er det andre regler. Du må sette deg inn i regelverket som gjelder i akkurat din båt. I min er det feks påbudt med vest når man oppholder seg ute på dekk – inkludert akterdekket – men ikke inne.

Du må ha vest tilgjengelig til alle som er ombord, det er påkrevd i alle båter. Hva menes med tilgjengelig? Du kan se det for deg selv – hva er den største, mest akutte trusselen som kan skje på sjøen, som gjør at alle må hoppe i vannet umiddelbart? Mange tenker at redningsvest er noe de trenger hvis båten synker, men det er ikke nødvendigvis det som skjer fortest eller har mest dramatisk utvikling.

Brann er noe av det aller verste som kan skje. En brann kan utvikle seg ekstremt fort og i løpet av sekunder gjøre det livsfarlig for alle å oppholde seg ombord. Temperaturen stiger svært fort til et nivå der det ikke er fysisk mulig å oppholde seg der uten å få store brannskader. Da nytter det ikke at redningsvesten ligger nede i et stuerom eller inne i et skap.

Brann i båt kan bli katastrofalt ekstremt fort. Se for deg eksplosiv brann i båtens strømbank eller at flammene finner veien til bensintanken. Da er det bare å komme seg så langt vekk fra båten som mulig – voksne, barn og hunder, alle må til sjøs. Man kan ikke holde seg fast i båten heller, men må ta ut så lang avstand til den som mulig.

Redningsvesten bør sitte på hele tiden, men da er det viktig at den er behagelig og brukervennlig. Så, her er mine tips for å finne en vest du trives med i den jungelen av redningsvester som finnes der ute.

Til de aller minste

De aller minste barna trenger tradisjonelle redningsvester med mye oppdrift og krage som holder hodet.

regatta-soft-orange-2
Her er en tradisjoell redningsvest med krage fra merket Regatta. Denne skal holde bleien på plass og snu barnet rundt slik at hodet havner opp.

En stor utfordring for mange har vært bleien. Den har i tester vist seg å ha større eller like stor oppdrift som selve vesten og gjort at vesten ikke har fungert riktig. Spedbarn har faktisk blitt liggende med ansiktet ned i vannet, selv med redningsvest på. Dette bør man faktisk prøve selv, på sitt eget barn. Hvis du går på babysvømming med din lille, er det en god anledning til å se hva som fungerer. Alternativt må barna ha på seg svømmebleie i båten eller ved vannet. Jeg er usikker på om de holder like godt som vanlige bleier, for jeg har ingen erfaring med dem. Det går selvfølgelig også an å gå uten bleie, men jeg kjenner at ombord i min båt så finner jeg en annen løsning enn akkurat det…

Man har sett at det kan ta inntil 20 sekunder for en bleie å fylle seg med vann slik at den oppnår nøytral oppdrift og ikke lenger fungerer som et eget flyteelement. Det er også noe uenighet rundt forskjellige tester, men uansett så er dagens vester for spedbarn bedre enn de var før. Det er selvfølgelig sånn at man må følge med på barna sine likevel! Jeg skal teste dette i vårt store badekar, vi har sånt boblebadekar nede i underetasjen. Det er stort nok til at jeg vil kunne se hvordan vesten fungerer med klær og bleie på.

reismedbarn_seaba3
Man får kjøpt redningsvest til å montere på bilstol slik som dette. Her må barnet nødvendigvis sitte fastpent i bilstolen…

Så små barn skal ikke ha oppblåsbare redningsvester eller flytevester som ikke har støtte for hodet. Man må sørge for å tilpasse vesten riktig slik at den sitter godt og skrittstroppene er svært viktig. Uten dem kan barnet skli ut av vesten og forsvinne under.

Seaba_baby
Her sitter barnet fast i bilstolen, og hele greia holder seg flytende i riktig posisjon hvis den havner i vannet. Vi har snakket om og vurdert disse. Hvis jeg går for en sånn, blir bilstol med barn i også testet før bruk. Jeg stoler ikke på noe uten å prøve og se hvordan det fungerer i vann.

Man bør vente så lenge som mulig med å gå over til flytevest eller oppblåsbar redningsvest. Da skal barna være skikkelig svømmedyktige og kunne klare seg godt alene i vannet. Hvis barna synes redningsvest er varmt, i veien eller ukult, kan det være en fin motivasjon for dem til å lære seg og svømme skikkelig.

22343_elias-vest
Ikke av de aller, ALLER minste, men fortsatt ganske liten. Tradisjonell redningsvest.

 

Redningsvest er ikke en hvilepute for foreldre! Så lat må man aldri bli. Har man barn i nærheten av vann, passer man på hele tiden selv om de har vest på seg. 

Større barn

Den mest avgjørende forskjellen på om ditt barn må ha tradisjonell redningsvest eller flytevest/oppblåsbar vest er om de kan svømme. Redningsvester er fylt med skum eller annet flytende materiale, så de trenger ikke vedlikeholdes. De har stor løftekraft på barnets forside og en krage som holder hodet over vann for de som ikke kan svømme.

redningsvest-barn
Her ser vi en gjeng barn som har redningsvester og hun som ser i kameraet har åpenbart lært seg å svømme, for hun har flytevest. Legg merke til at redningsvestene er helt tynne i ryggen. De har kun et flyteelement rett under kragen. Dette for å snu ryggen ned, overkroppen opp og med hodet på toppen (der det skal være) godt ute av vannet.

For å kunne bruke flytevest må man kunne svømme og være god i vannet. Man må ha balansen i orden slik at man klarer å holde seg selv flytende og riktig vei. Vesten hjelper til med oppdriften, men den bidrar ikke til hvilken posisjon man får i vannet og man kan like gjerne ende med hodet ned hvis man ikke har balanse eller er bevisstløs.

redningsvest1
En flytevest.

Flytevesten hjelper bare til med å holde overkroppen flytende, men den har like mye flyteelementer over det hele og betydelig mindre løftekapasitet enn redningsvesten. Flytevest er lurt å bruke til vannsport og man får kjøpt veldig fine vannsportvester.

 

2015-03-04-27a22474a4cdd98558f8114a20b1372f05e4dff8
Oppblåsbar redningsvest for enda større barn.

Barn kan også bruke oppblåsbar redningsvest slik de fleste voksne i dag bruker. Det er finere å se på og mer behagelig. Vesten må tilpasses riktig og dersom den har skrittstropp denne brukes. Ikke alle har det. Jeg stoler nok mer på tradisjonelle redningsvester når det gjelder barn. Til de aller minste får man kun det. Uansett kommer ikke gutta våre til å få lov til å gå med oppblåsbar vest før de er ordentlig svømmedyktige.

Unknown2

Bildet over viser en oppblåsbar redningsvest til ganske små barn. Jeg er i utgangspunktet litt skeptisk, men den er fra Secumar som skal være et av verdens ledende merker innen slike redningsvester, så den er sikkert mer enn bra nok til tross min tradisjonelle tilnærming til redningsvest for barn. Men den koster rundt 2000 kr (!) og vil jo vokses ut av ganske fort. Vi kommer derfor ikke til å kjøpe sånne med mindre de dukker opp til særdels god pris på finn. Brukte oppblåsbare vester er forresten ikke et problem, man går over dem og sender dem evt på en service.

Vest til voksne

De fleste voksne kan svømme men ikke alle. Det er akkurat det samme for voksne, kan du ikke svømme så bør du bruke tradisjonell redningsvest – flytevest er ikke bra nok og de oppblåsbare har noen feilmarginer.

De fleste voksne bruker i dag oppblåsbare vester. De er mye mindre og lettere, er mindre i veien og hvis de brukes riktig har de stor løftekapasitet. De påstås å ha samme funksjonalitet som tradisjonelle redningsvester, men det er større feilmargin når man kler dem på seg og de kan få funksjonsfeil. En tradisjonell redningsvest virker år etter år og uten vedlikehold. Den er derfor min klare anbefaling til deg som ikke er svømmedyktig. Den bare flyter!

Redningsvest
Vester til voksne

 

Unknown1
Tradisjonell redningsvest til de som ikke kan svømme. Det er ikke flaut! Flere voksne enn du tror kan ikke svømme, så du er ikke alene.

I dag får man alt mulig, feks disse flyteplaggene som er kombinert flytevest og klær:

Oppblåsbare redningsvester

Vi har kjøpt oppblåsbare redningsvester. Først ville vi ikke bruke så mye penger på det, så vi kjøpte noen billige. De var fra Jula og hadde en hyggelig pris. Man trenger ikke gå på de dyreste alternativene fordi man er redd de billige ikke fungerer, det er akkurat samme teknologi i dem. Senere har vi kjøpt noen dyrere og enda mer behagelige til oss selv, så nå har vi veldig flotte gjestevester. Tidligere brukte vi tradisjonell redningsvest som gjestevest, men nå får gjester også oppblåsbar.

Forsikringsselskapet IF har laget denne filmen som viser oppblåsbar redningsvest for både voksne og barn. Kommer vesten i kontakt med vann, løses det ut en patron med trykkluft som fyller de oppblåsbare kamrene:

Vestene løses ut av trykk sier han. Vi kan legge til at de også løses ut av høy varme, jeg har faktisk lest om folk som har sittet i solsteika på en riktig varm sommerdag og plutselig fått vesten sin blåst opp. Litt artig, da!

Jeg glemte igjen en vest inni båten i fjor da det var så varmt. Vanligvis legger jeg vestene ned i stuerommet i dørken på båten, der er det ikke så varmt fordi dørken ligger nedi vannet som avkjøler rommene. Det skal nevnes at jeg la igjen et termometer etterpå for å se hvor varmt det faktisk ble inni båten min på de aller varmeste dagene. Det var over 50 grader der inne, nesten like varmt som i en bil man forlater i sola. Men se hva som skjedde med den jeg glemte:

IMG_1446
Vesten taklet ikke varmen gitt! Da jeg kom til båten en dag, lå denne inni og var blåst opp i all sin prakt. Den ble levert og fikk byttet patron, så den er ship shape igjen.

Her har vi også en liten demonstrasjon fra en båtbutikk i Haugesund, med en trivelig og glad ansatt:

 

Vi kjøpte oss først disse tre, en til hver av oss og en til gjester:

IMG_4125
Ca 500 kr per stykk på Jula. Suverene gjestevester!

Gnagsår i nakken

Etterhvert som vi brukte vestene, begynte jeg å irritere meg over dem. De satt helt OK, veide ikke mye og var enkle å ta av og på – men de gnagde i nakken. De var ganske massive og ble liggende som en slags varmepute på skuldre og nakke. På de varmeste dagene hvor jeg gikk i t-skjorte, var de skikkelig irriterende. Jeg ble til slutt sår i nakken av dem. Til gjester som bare er innom av og til er de mer enn bra nok, men til meg som bruker det veldig ofte og i perioder hver eneste dag, ble det for irriterende i lengden.

Da begynte jeg å se meg om etter ny vest. Jeg sjekket ut flere og prøvde de som så ut som de holdt god avstand til nakken. Jeg ble overrasket over at mange av de «ergonomiske» vestene var like mye i kontakt med nakken som de gamle. Etter å ha prøvd flere, fant jeg endelig en som la seg ned på skuldrene slik at nakken var i friluft. Valget ble en i serien Crewsaver Ergofit. Den var svinedyr, men jeg er i båt veldig ofte og hadde irritert meg mye. Derfor endte jeg med å lukke øynene og taste koden… Fruen fikk også en i gave, så jeg lukket øynene hardt.

IMG_4122
Denne legger seg fint på skuldrene mine og er ikke i så mye kontakt med nakken. På bildene ser den ut til å ligge som alle andre, men da jeg prøvde den på så kjente jeg at den lå litt annerledes. Ikke se på bilder, prøv i virkeligheten!
IMG_4121
Vesten har skrittstropp. Den skal sitte skikkelig, men selvfølgelig være behagelig så jeg strammer den ikke allverden. Den er viktig fordi uten kan man risikere at man synker gjennom og ut av vesten. Det hjelper lite hvis vesten flyter på overflaten og du synker under. Jeg er vant til skrittstropp fra dykkerustyr så jeg vet omtrent hvor stramt den må sitte for å fungere. Man trenger ikke stramme den så mye at man får gnagsår… der… eller blir tante om man ikke allerede er det. Og man skal kunne bøye seg uten at den blir for nysgjerrig. Bruk sunn fornuft! Nå vet du i hvert fall hvorfor den er der.
IMG_4123
Hurtigløsning bak gjør den enkel å tilpasse ettersom hvilke klær jeg har på meg. Har man jakke, må vestens stramming være løsere enn hvis man har t-skjorte. Tilpasningen er viktig fordi vesten ikke fungerer optimalt hvis den ikke sitter riktig. Jeg som er litt lat, synes det er slitsomt med vest som er tungvint å tilpasse etter vær og vind. Denne er enkel.

Vest må med andre ord prøves! Vi er forskjellige i kroppen og det vil si at det som fungerer for én, ikke nødvendigvis fungerer like godt for en annen. Prøv vest iført tynn genser eller t-skjorte, når man har jakke på seg spiller dette mindre rolle for da gnager det ikke så mye i nakken uansett. Nakkekontakt blir et varmt og gnagende irritasjonsmoment på de beste sommerdagene  – og det er jo da de fleste bruker båten sin. Og til alle damer med langt hår: Prøv vesten med håret satt godt opp i hestehale så det kommer vekk fra nakken din.

Man må bevege seg litt med vesten, kjenne hvordan den oppfører seg på og i ulike posisjoner. Den bør være mest mulig unna nakken din, spesielt hvis du sitter eller står helt i ro. Da bør den legge seg slik at den ikke er i kontakt med huden, etter min mening.

Vesten bør være enkel å tilpasse etter dagens klær

En oppblåsbar redningsvest må tilpasses etter vær og vind, eller med andre ord etter hvordan du kler deg. Den skal sitte stramt og tett. Da har klærne nødvendigvis en del å si. Min er enkel å tilpasse kjapt og greit, noe jeg setter pris på. Se på det når du prøver vest. Er den veldig tungvint, ender det med at du ikke gidder hver gang og da kan den sitte feil.

Vedlikehold

Som det vises i videoen til IF forsikring, skal disse vestene vedlikeholdes. Jeg sender dem på service annethvert år og går over visuelt hvert år. Man må se på hva kravene fra produsenten på akkurat sin vest er. Det som kan være lurt, er å teste vestens funksjon rett før den skal på service. Da skal de bytte patroner og slikt uansett, så det kan være morsomt og lærerikt å ha prøvd vesten i vann. Hopp i havet og kjenn på hvordan det føles! Det er ikke ubehagelig selv om det ser litt voldsomt ut på film.

Lokaliser også din vests manuelle utløsersnor. Det er samme prinsipp som redningsvestene på fly, de blåser seg automatisk opp i kontakt med vann men kan også blåses opp manuelt ved å dra i en snor eller blåse i et rør hvis automatikken svikter.

Hunden

Glem for all del ikke hunden! Fra tid til annen faller hunder overbord og blir meldt savnet til sjøs. En vest kan redde livet! Hunder kan som regel svømme, men også de blir utslitt fort og vil kunne drukne uten vest. Jeg kjøpte først en billig vest, ingen bombe der, gikk i samme fella med hunden som med meg selv… Men den fungerte særs dårlig. Den var for stor og satt feil, også tålte den ikke at jeg løftet ham med den – da revnet den… Ibbo er en meget kløndig hund i båt så jeg trenger et godt håndtak for å hjelpe ham litt opp og ned. Han veier jo nesten ingenting, så det er veldig kjekt sånn sett…

Jeg har kjøpt vest til Ibbo på det samme stedet som jeg kjøper det aller meste av hundeutstyr, Yukon. Det er en Crewsaver hundevest (samme merket som vi bruker selv) med bærehåndtak, godt med oppdrift, feste for bånd og en liten lomme til å ha hundeposer eller lignende i. Ibbo fikk ny vest i fjor fordi den første jeg kjøpte ikke var god nok. Den var rosa, så jeg falt vel mest for fargen:

Men, nå har jeg til min store begeistring (eller skuffelse, alt etter som hvordan man ser det – jeg velger å la meg begeistre) sett at Ruffwear har kommet med nye flytevester til hund i år. De ser kjempebra ut! Åååh jeg har så lyst til å prøve en på Ibbo….. Jeg ligger rimelig tynt an på båtmessa hvis det er noen lekre sånne vester til god pris altså. Oioioi.

Fruens kommentar til dette var «meneh… Du skulle ikke holdt ut en sesong til med den han fikk i fjor da? Det kunne jo hende det kom noe enda bedre til neste år. Og så året etter. Og året etter der igjen. Sånn kan jo du bare holde på…..»

IMG_9663
Denne var dårlig men kul! Sokker på for å beskytte båten mot klør… Jeg vil helst ikke ha for mye riper.

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s