Trening bygger muskler, søvn bygger hjerne og mat er drivstoffet vårt. Du bør ha tilgang på enkel men sunn og god mat. Junkfood funker alldeles utmerket av og til, det skal ikke kimses av, men kanskje ikke hver dag.

Hvis du har det så travelt at du glemmer å spise – sett varsel på telefonen hver tredje time eller noe sånt. Du må få i deg næring, spesielt hvis du ikke sover godt. Husk på grunnmuren din og tenk hva som skjer uten den.

Beredskapsplanverk og kistefryser

I del 2/3 drodlet jeg rundt dette med å være forberedt på krisa før den inntreffer, såkalt «hva gjør vi hvis»- tankegang. Når det kommer til mat, er kistefryseren vårt viktigste beredskapslager. Har du ikke plass til en kistefryser, så rydd godt i den du har. En organisert liten fryser kan romme mye mer enn en som er kaotisk. En kistefryser må holdes i orden ellers blir den en katastrofe som er full og ubrukelig, der du ikke finner noe som helst.

I vår fryser finner man alltid pizza, fiskegrateng, fiskepinner, fisk fra butikk, selvfisket fisk, kylling, lammekjøtt, and, forskjellige poser med ferdigmat, ferdigsauser og mye mer. Jeg kan når som helst gå i fryseren og hente opp noe som lager seg selv i ovnen, fullstendig uten at jeg løfter flere fingre enn jeg trenger for å putte det inn og slå varmen på. Alarmklokke er også lurt, så blir det ikke svidd midt i alt styret man driver med.

IMG_3881
Fra venstre: pølsebrød… Hmm… Akkurat den er litt ubrukelig. Jaja. Videre: Pizza, frossen kålrabistappe og laks. Lam, svin og and. Makrell fra eget fiske og hønsekraft i isboks. Under ligger det kylling og kjøttdeig, men store deler av fryseren er tom. Sånn ønsker vi å ha den, med godt utvalg men ryddig og oversiktlig. Ikke fyll opp en slik kistefryser til lokket, da kommer du aldri til bunns i hva som bor der.

I tillegg til middag sørger du selvfølgelig alltid for å ha brødmat og rundtstykker i fryseren. Kjøp et brød, skjær det i skiver og oppbevar det i fryser – da er det alltid ferskt. Brød på benken eller i brødboks har jeg aldri forstått meg på, da blir det jo tørt…? To frosne brødskiver i brødristeren gir deg ferskt brød på sekunder. En del pålegg funker også fint i fryser! Det er uproblematisk å ha et lite beredskapslager av pålegg der, noen pålegg egner seg bedre enn andre men det finner du ut. Her gjelder det å være kreativ. Tenk på hva du vil ha liggende til den dagen du ikke kommer deg i butikk? Har du mindre fryser, må du gjøre hardere prioriteringer og tenke mer på organisering. Men det går ganske mye inn når man bare er litt lur i pakking og stapping.

Min holdning er at det aller meste kan fryses, og er jeg usikker så prøver jeg. Det kommer sikkert til å ende i katastrofe en gang, den tid den sorg. Morsmelk kan fryses. Kumelk ville jeg kanskje droppet.

Bruk gode dager til å forberede deg på dårligere tider

Et råd sikkert mange har fått i forkant av å skulle bli foreldre, er å lage mye god mat som kan fryses ned i porsjonspakninger så man kan ta opp når man er sliten. Vår helsestasjon foreslo det ganske tidlig for oss. Senere gjør man det samme med hjemmelaget babymat. Det er utvilsomt en veldig god tanke. For min del har det vist seg vanskelig å gjennomføre da jeg har utpreget dårlig selvkontroll og ender med å spise all tilgjengelig deilig varmmat til frokost, lunsj, middag og kvelds. Mikrobølgeovn er ypperlig for den late, men da går det gjerne ikke mange dagene før lageret er tømt. Dette er likevel noe jeg vil anbefale til andre, de fleste klarer sikkert å la godbitene ligge i fred og heller glede seg over det i nedgangstider. Bruk en dag du har god tid, eller få hjelp av noen til å lage bøttevis med bra mat. Frys det ned i plastbokser eller bare fryseposer og stable det ryddig og pent så det tar minst mulig plass.

Her slenger jeg ut noen forslag til fire oppskrifter man kan følge for å lage store porsjoner med god mat for dårlige tider. Ta den største kjelen du har eller lån pinnekjøttkjele av noen du kjenner og iverksett produksjon:

Trines matblogg – hjemmelaget bolognese – bare legg til eller fjern ingredienser etter eget forgodtbefinnende. Jo lengre den får stå å småputre for seg selv, jo bedre blir den. Varmes i mikro og nytes alene – eller med pasta, ris eller brød til om du har tid.

Hønsefrikassé – høne er ofte veldig billig, jeg har fått tak i store høner til 25 kr pr kg. Dessuten er det positivt å kjøpe høne for å lage mat av det, da mange høns bare blir kastet etter bruk. Guff på med grønnsaker og annet snacks. Egner seg veldig godt for frysing og varming i mikro.

Lys lapskaus – mettende og frysevennlig. Dytt oppi akkurat det du vil! Jo mer poteter, jo mer metter det.

Lasagne – del opp i posjonspakker, legg i plastpose (etter at lasagnen er skikkelig kald, ellers smelter plasten, ikke videre godt) og legg i fryseren. Varmes i mikro.

Alle disse rettene egner seg godt for store lass med grønnsaker. Da inneholder de mye som er bra for deg og som du trenger når alt annet går imot, i tillegg til at du blir mett. Legg merke til at med unntak av Trines matblogg som holder høy kvalitet, linker jeg bare til helt enkle oppskriftssider. Men jeg liker det enkelt, de smaker godt og egner seg veldig bra som beredskapsmat.

Enda enklere – kjøp det ferdig

«Det enkle er ofte det beste» er slagordet til Rema1000. Dette treffer selvfølgelig meg midt i hjertet, så jeg handler ofte der. Rema har begynt med mye bra ferdigmat og jeg er veldig glad i at de pakker poteter og frukt i ferdigposer for meg, så jeg slipper selv. Det er bare å slå seg løs i «middag til under 100-lappen»- kjøleboksen de ofte har et strategisk sted i butikken. I tillegg har de mye bra ferdigkuttet salat, grønnsaker og ymse tilbehør i vakumposer man varmer i vannbad eller mikro.

Suppene på Rema – veldig bra! Jeg vil tro de suppeposene kan fryses, det skal jeg teste. Jeg har allerde fryst ferdig potetmos, kålrabistappe og fløtegratinerte poteter. Det funker utmerket og blir mer enn bra nok etter en runde i mikro eller vannbad. Fløtegratinerte poteter kler oppvarming i ovn best.

Flere andre butikker kan stille med mye bra ferdigmat i disse dager. Ellers, sørg for å ha frukt tilgjengelig. Det er kjapt og enkelt å dytte i seg et eple eller en banan. Ferdige smoothier er også blitt veldig bra, og de inneholder ren frukt.

Bra måltid med nesten null innsats

Jeg har en svikt i den delen av hjernen som brukes når man lager saus, så et hvert forsøk ender i total katastrofe. Saus løfter måltidet, og jeg har oppdaget flere ferdigsauser som etter min mening smaker veldig godt. Sausene fra Stange og Gårdsand er helt suverene. Har du litt kraft fra det du lager oppi der, ville i hvert fall ikke jeg mistenkt deg for juks om du serverte det til meg og sa det var hjemmelaget. Toros nye serie med diverse baser er også veldig bra. Det er enkelt, raskt og godt. Jeg har ikke prøvd å fryse det, men det holder fint et par dager i kjøleskapet og egner seg godt for oppvarming. Før basene er brukt, kan de ligge i kjøkkenskuffen lenge.

Hvis du har krise, men ikke så stor krise at du ikke kan avse 15 minutter, kan du ta opp en frossen kylling eller liknende om morgenen, og så steke den med grønnsaker og poteter senere på dagen. Sausen har du kjøpt ferdig, så den bare varmer du. Voila – et veldig godt og bra hverdagsmåltid med minimal innsats. Er du pappa eller partner som kommer hjem fra jobb til en utslitt mamma? Fiks en god middag! Det gjør underverker i en slitsom periode.

IMG_3102
En kylling med salt og pepper, trengs ikke mer fancy enn det. Poteter, gulrøtter og løk. Det tar 10-15 min å få satt i ovnen. Ca en time på 180 grader er bra. Det blir masse kraft som du trenger ett minutt til å helle over i ferdig soppsaus eller rødvinssaus. Så forlater du det hele og lar det småkoke på lav varme. Middagen lager seg selv mens du stresser rundt.

Honning

Gresk yoghurt med honning er også kjapt og godt. Sleng oppi litt havregryn, nøtter eller en oppkuttet frukt (hvis du har tid), så har du drivstoff som holder deg gående en stund. Jeg anbefaler flytende honning da det er godt og enkelt å ha over yoghurt. Akasiehonning er et eksempel hvis du skal handle i vanlig butikk.

Honning sies å være veldig sunt og naturlig bakteriedrepende. Som smakstillegg i te er det mange som bruker det, men da skal man vite at man ødelegger en del av de gode egenskapene honning har – det tåler nemlig ikke temperaturer over 40 grader. Så hvis du skal putte honning i teen din, ikke bruk den fine kvalitetshonningen men ta en billig dagligvarebutikk-variant. I tillegg til å være sunt smaker det nydelig, hvilket gir energi og gledesfølelser i seg selv. Jeg kjøper verdens beste honning her:

Risebo Småbruk – gårdsbutikk

De selger også egg fra lykkelige høner og mye annet snacks! Nå er jeg egentlig litt dum som deler det, for da får jeg sikkert flere konkurrenter til de fine produktene… Jaja. Her får du hjemmelaget syltetøy, saft, tørket sopp, alt etter sesong og det holder svært høy kvalitet. De har også andre ting i nettbutikken. Unn deg en teskje honning når det stormer som verst! Det gjør godt for kropp og sjel. OBS: honning skal ikke gis til barn under ett år. Det er bare til deg…

Les mer om honningens gode egenskaper her.

38085189_239907453301751_2661988625180262400_n
Kaldslynget honning fra Risebo Småbruk. Hvis du ikke får lyst på honning etter å ha sett dette bildet, kan jeg ikke hjelpe deg…

Hjemlevering

Kommer du deg ikke i butikken selv, så spør noen du kjenner eller se på disse nettsidene:

Morgenlevering – her kan du bestille varer som leveres på døra til frokost dagen etter. Gå inn å se, prisene er ikke verst hvis du ikke går amok! Du kan også bestille det som gave til noen du kjenner, for eksempel som en overraskelse.

Adams matkasse – dette har vi ikke prøvd selv, så jeg kan ikke egentlig anbefale eller ikke anbefale, men har du tenkt over muligheten? Ikke vet jeg priser heller. Men her er nettsiden. Matvarer hjem på døra høres ikke dumt ut.

Meny hjemlevering – Meny har også hjemlevering.

Det er flere som tilbyr hjemlevering også, se hva som er i ditt område. Jeg mistenker at en del av dette er ganske dyrt, vi har som sagt ikke prøvd det selv. Men kanskje er det noe man kan redde seg på i de mest krevende periodene. Vi har det med i beredskapsplanverket for nedgangstider, i hvert fall.

Glem for all del ikke alle som leverer pizza og kinamat på døra – junkfood er suverent av og til, og du vet selv best når du fortjener det! Her i huset har vi få skrupler med det og finner stor glede i at Peppes snart skal dekke området der i bor.

Din kropp er et tempel

I de verste nedgangstidene er det mye du kan nedprioritere og la utgå, men du må huske at kroppen din er et tempel og fortjener å holdes i gang. Dropp i-landsgodene du er vant til og tenk huleboer! Kroppen trenger mat og søvn. Ved å ivareta deg selv ivaretar du familien din. Søvn kan være skikkelig vanskelig å få til, men mat klarer du alltids å dytte inn i munnen. Du må bare huske på at det er viktig. Tenk enkelt! Hvis du feks ikke spiser kjøtt eller liker det jeg foreslår, så vær kreativ. Du skal kunne tilberede maten med minst mulig innsats og du skal få det i deg mest mulig effektivt. Spis i farta, men sørg for å spise! Hvis du ikke får sovet nok, så sørg i hvert fall for å fylle tanken din så ofte som mulig.

Et godt utgangspunkt er å ha et bevisst forhold til disse primærbehovene, og i det minste prøve å få dekket dem. Hvis man lykkes, vil det hjelpe veldig! Og hold ut – det kommer bedre tider. Plutselig er alt annerledes og du har tid til å bekymre deg for klesvask og støvsuging igjen.

Følg meg

Instagram: fonniis

Facebook: Latere Liv

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s