Følgende innlegg på en tvillinggruppe på Facebook inspirerte meg til å starte miniserien «When shit hits the fan» i tre deler:

Én tvilling med 40 i feber, den andre hoster som en gammel sjøløve, en gutt på 6 år med vannkopper og sist men ikke minst en syk mann og en datter på 2,5 år med krutt i baken. Noen gode råd til å finne lageret med ekstra ressurser? (…)  

Her måtte jeg tenke litt. Jeg tror svaret er i det helt grunnleggende, det primære – vi må til huleboerne og deres behov.

Har du noen gang sett på sikkerhetsbriefen på et fly og stusset på at mammaen i tegnefilmen tar oksygenmasken på seg selv før hun hjelper barnet sitt? Det blir også sagt, og det står skrevet i brosjyren – hjelp deg selv før du kan hjelpe andre. De fleste forstår vel grunnen, men det strider kraftig imot en hver mammas instinkter. Dersom oksygenet faller i kabinen slik at det blir livsfarlig å oppholde seg der, skal man altså ikke redde barnet sitt først.

Årsaken er selvfølgelig at dersom du selv besvimer av oksygenmangel, klarer ikke barnet å hjelpe verken seg selv eller deg – og satt på spissen så dør dere begge. I en nødsituasjon må du sikre deg selv før du kan hjelpe andre.

oxygen-mask.jpg
Mor utfører faktisk hele tre trinn for å sikre seg selv før hun hjelper barnet sitt i en farlig nødsituasjon. Naturstridig? Kanskje. Nødvendig og fornuftig? Ja – i aller høyeste grad.

Hvor vil jeg med dette? Nå er jo ikke det beskrevne Facebook-innlegget en livstruende nødsituasjon, men jeg tok det med for å illustrere et poeng. For å hjelpe andre må du være i stand til det. Mammaen som skriver dette innlegget har hendene fulle 24 timer i døgnet og alle hennes personlige behov settes selvfølgelig til side. Her er det barna først, og det skal det også være. Men hun likevel sørge for å holde seg selv noenlunde flytende – for hele familiens skyld.

Det er ikke egoistisk men derimot veldig viktig, å huske på sine egne primærbehov i en slik enormt krevende situasjon. Vi har vært veldig bevisste på akkurat det når vi har snakket om å få barn, men så er det selvfølgelig en sak å snakke om det og noe helt annet når det skal gjennomføres. Uansett mener jeg at det kan hjelpe hvis utgangspunktet er at man har et bevisst, reflektert forhold til huleboeren i seg.

Jeg vil derfor bevege meg inn på et tema som kan være lurt å ha i bakhodet, på jakten mot en god, bedre eller i hvert fall overlevbar hverdag; Maslows behovspyramide. Når «shit hits the fan» bør man huske på to av våre primærbehov som inngår i vår grunnmur som menneske: mat og søvn. Hvis grunnmuren er dårlig, raser til slutt huset – så enkelt er det faktisk.

maslows-behovspyramide
Abraham Maslow var en amerikansk personlighetspsykolog. Nederst i pyramiden er de fundamentale og sterkeste behovene foreldre har for å fungere godt for barna sine.

Alt annet kan man fint slippe taket i, men disse to grunnleggende huleboerbehovene må man jobbe for å ivareta. Vi klarer oss en liten stund uten begge deler, men det går ikke veldig lang tid før man begynner å fungere dårligere. La oss si at denne ungeflokken nå skal være syke en ukes tid – da er det til alles beste at mor prøver så godt hun kan å holde seg selv oppe.

I del 2 og 3 drodler jeg litt rundt hvordan få i seg mat og hvordan ordne seg hvile (hvis det i det hele tatt er teoretisk mulig). Det viktigste er at man har det i bakhodet.

Følg meg

Instagram: fonniis

Facebook: Latere Liv

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s