Da vi var på sykehuset, fikk vi teste ulike tåteflasker. En av de ansatte likte godt flaskene fra Dr. Brown, fordi de fjerner vakum i smokken og bidrar til at barnet svelger mindre luft. Et par andre ansatte mente at andre flasker var bedre. Vi prøvde oss litt fram (noen fordeler skal man ha med lange sykehusopphold når man har nyfødt – man får testet en del forskjellig utstyr) og vi syntes også Dr. Brown var bra. De var enkle å drikke av for barna, smokken ble aldri flat og det gav merkbart mindre behov for rap. Vi bestemte oss for at vi ville bruke disse flaskene hjemme også.

Ikke alle barn liker disse flaskene så vidt jeg har forstått etter å ha lest litt forumsider her og der. Så igjen kommer jeg tilbake til dette poenget om at ting ikke har fasitsvar. Jeg skulle så gjerne funnet ut hva som er udiskutabelt best, og delt det med alle. Men barn er så forskjellige at man blir nødt til å bli kjent med sitt, og heller hente inspirasjon fra andre. På våre har det fungert veldig bra og vi er strålende fornøyd med flaskene som aldri får vakum.

Forhindre luftsvelging, kolikk og gulping?

Dr. Browns skal gi mindre problemer med kolikk og luft i magen, i følge produktbeskrivelsen. Jeg kan bekrefte at det gir mindre behov for rap, noe som gir en pekepinn på at de svelger mindre luft. Kolikk har vi ikke hatt tendenser til her, så det vet vi veldig lite om. Så vidt jeg har forstått vet man ikke helt hva kolikk er og hva det egentlig kommer av. Produsenten skriver i hvert fall at flaskene er designet for å forebygge det og vi har ikke hatt det, men ut over det påstår jeg ingenting.

Jeg lurer på om jeg har lest at det skal hindre gulping også. Det høres uansett logisk ut, for som sagt så kan vi bekrefte at flaskene gir mindre rap. Gulp og rap henger til en viss grad sammen her hos oss – vi opererer med begrepene «tørr rap» og «rap avec». Trenden hos oss er at de gulper mindre når de raper mindre. Jeg vet ikke hvor stort gulpeproblem vi hadde hatt med andre flasker, så jeg mangler sånn sett et godt sammenlikningsgrunnlag. Våre har gulpet i perioder, akkurat nå er det veldig lite av det. For tre uker siden var det mer voldsom gulping og vask av både vegg, gulv, hund (han vasket seg selv med hjertens lyst) og sofa.

Hvor mange flasker trenger man

Når man har tvillinger som skal flaskes, går det ganske mange i døgnet. Man kan selvfølgelig kjøre sterilisatoren ofte, eller koke flasker hele tiden. Men det er av flere grunner fint å slippe det, så har man mulighet til å kjøpe nok flasker til å servere noen måltider før alt må vaskes så er det veldig behagelig. Tvillingene fikk mat hver tredje time hele døgnet den første tiden, nå selvregulerer de men det blir nesten like mange måltider fremdeles. Da er det bare å begynne og regne, 8 måltider i døgnet til hver gutt gir 16 flasker i alt – hver eneste dag. Vi har vært glade for å ha mange flasker tilgjengelig, for når det oppstår sult står det alltid flasker klare til bruk.

Forskjellige størrelser – hva trenger man

Jeg spurte om det spilte noen rolle hvilken størrelse man kjøpte i disse flaskene, for hvis det ikke hadde noe å si for barnet var det bedre å kjøpe så store som mulig tenkte jeg. Da ville de kunne brukes lenger, for flaskene er forholdsvis dyre. Derfor kjøpte jeg flest flasker av den aller største størrelsen. Det viste seg imidlertid at de aller største flaskene til Dr. Brown har en litt annet design på smokken. Det er smokk i str 1, men den er noe mykere og brekker lettere unna. Gutta våre hadde litt problemer med den og jeg mistenker at den er bra for barn som er litt eldre og har bedre kontroll. Vi har endt med å sette en haug flasker på vent i skapet, og kjøpe flere av den typen som har smalere smokk. Jeg tror ikke flaskebehovet er så stort når de blir litt eldre, så jeg frykter at jeg kastet bort noen penger der.

IMG_3699
De to i midten holder lenge! Jeg ville droppet den minste og den største.

Mitt tips er at man avventer de aller største flaskene og dropper de minste. De smale, høye flaskene dere ser to av i midten av bildet her rommer 250 ml og holder lenge.

Antall flasker må man tilpasse til økonomi og behov. Jeg ville regnet ut hvor mange måltider det blir i døgnet og kjøpt det antallet hvis det er mulig. Det er mange som selger brukt på finn.no og det lønner seg å ha et automatisk søk lagret. Plutselig dukker det opp gullkorn som blir revet bort hvis du ikke følger med. Jeg kommer for eksempel til å selge alle flaskene og kanskje også maskinen (mulig vi gir den bort til familie) når tiden er moden for det, og da selvfølgelig til sterkt redusert pris men samme bruksverdi.

Ødelegger det mulighetene for amming?

Det virker som Dr. Browns flaskene er veldig enkle å drikke av for barna. De trenger ikke lære seg teknikk for å slippe inn luft i smokken. Spørsmålet kom da vi begynte med flaske, om vi var villige til å risikere og måtte gi opp amming. Det var ikke Fruen helt villig til, så hun har ammetrent jevnlig med begge to hele tiden – parallelt med at de har blitt flasket opp. Mange mener det ikke er mulig å få en unge til å ta puppen hvis den får flaske.

Fasitsvaret her i huset er en av hver. Vi har én litt bedagelig anlagt gutt som også er særdeles glad i mat (derav kallenavnet Tjukken) og han gidder ikke puppen hvis han er sulten. Han vil ha den enkle flasken sin og da går måltidet ned i all sin enkelhet. Men Lillebror tar begge deler nå, etter lang tid med trening. Han spiser i likhet med sin matglade bror generelt sett veldig bra og legger fint på seg. Han har nå blitt så flink at han kunne vært fullammet og han viser flere ganger tegn til at han helst ikke vil ha flaske lenger. Men vi er opptatt av at begge skal få morsmelk i tillegg til erstatning fordi det er veldig bra for dem. Produksjonen er ikke stort nok til at Lillebror kan få fri tilgang til «baren», da blir det ikke igjen noe til den litt latere Tjukken. Derfor pumper Fruen fortsatt, så det skal bli morsmelk til begge. Lillebror trenger ikke få morsmelk fra flaske lenger, for han tømmer den naturlige kilden like effektivt som et terminbarn som har ammet hele livet. Tjukken koser seg litt med amming når han ikke er for sulten, da går det ikke fort nok.

Det tok mange uker å oppnå dette, men Fruen har ikke gitt seg. Det har vært jevnlig pumping og ammetrening hele dagen. Om natten har hun tatt pumpepause fordi hun har prioritert søvn. Hun har heller ikke stresset med noe av dette, hvilket jeg tror hjelper veldig. Hun har ikke brydd seg om eventuelt ammepress og heller ikke følt på noe særlig av det. Hun har rett og slett tatt hele situasjonen med knusende ro, for om de ikke lærer seg å amme så får de uansett morsmelk på flaske og dagens erstatning er veldig bra.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s