Som nevnt i et tidligere innlegg får jeg kaffen servert av en maskin ved å trykke på en knapp. Da det ble klart at vi skulle få tvillinger, begynte jeg å se på ymse løsninger for å lette hverdagen litt.

Baby Brezza maskin for morsmelkerstatning var en av tingene jeg fort fant ut at eksisterte. Til min store lykke fantes det altså en maskin som gjør det samme som kaffemaskinen, bare med melk til barna. Med tvillinger kan man se for seg at det fort blir bruk av erstatning, selv om noen lykkes med fullamming. Fruen brukte mye energi på å holde meg igjen, hun mente nemlig at vi måtte vente med å kjøpe maskinen til vi så at det ble et behov. Jeg gikk motvillig med på det. Da barna kom til verden på sin litt brå og dramatiske måte, skjønte jeg at vi kom til å trenge den. Den ble bestilt på nett og kom i posten noen dager senere.

IMG_2726
Mine to favorittmaskiner. Melk til barna, kaffi til mor. Alt med ett tastetrykk.

Vi hadde venner som var særdeles drevne på morsmelkerstatning. De mente man fort lærte seg hvordan blande pulver, med riktig mengde kokt vann og avkjølt kokt vann og termos med varmt vann og flaske med kaldt vann på tur. All ære til dem men jeg fikk store øyne ved tanken.

Brezza ordner opp

Baby Brezza mikser pulver og blander i riktig forhold, og vannet holder 37 grader. Fordi flasken stjeler noen grader hvis man fyller mens den er kald, varmer jeg opp flaskene med varmt vann i springen først. Dette gjør jeg utenpå selvfølgelig, da flaskene er sterilisert i dampsterilisator på forhånd. Jeg kommer tilbake til bruken av sterilisator i et annet innlegg. Maskinen blander melka i løpet av få sekunder og det hele settes i gang med – ett knappetrykk. Så tar man flasken ut, rister litt på den og serverer til glupske barn. Midt i blinken! Jeg er som de fleste har fått med seg nå, tilhenger av å legge ned litt energi for å oppnå enkelhet senere. Da jeg var på finn.no og så at noen solgte sin ubrukte Baby Brezza fordi de «åpnet bruksanvisningen men ikke orket å begynne på det», skjønte jeg at jeg kom til å måtte stålsette meg litt for å lære meg hvordan maskinen fungerer. Noen kjappe internettsøk viste at mange hadde en del problemer med maskinen, men det meste fremsto som brukerfeil. Da den kom, satte jeg meg derfor ned med en nytrykket kaffekopp og leste bruksanvisningen nøye.

Sette opp maskinen første gang

Bruksanvisningen er enkelt lagt opp. Alt forklares med bilder, og hele operasjonen er delt inn i trinn. Det tok meg en halvtime å gå gjennom alle punktene nøye, så var maskinen satt opp. Det var vel anvendte 30 minutter, for de fleste problemene folk har med maskinen som jeg leser om på nett, finner man svaret på hvis man gjennomfører punktene.

Hvis du vurderer Baby Brezza men etter en del googling og lesing på ymse forumer tenker at det er for mye vedlikehold og styr med den, ikke tenk på det. Jeg er den lateste jeg kjenner, jeg hater styr. Og jeg digger den maskinen.

Koke vannet først – la det avkjøles

Når det gjelder vannet man bruker i maskinen, må det kokes først. Jeg koker opp 4 liter av gangen og lar det avkjøle seg før jeg så heller det over på flasker med kork. Flaskene er selvfølgelig helt rene. Så lenge vannet er nedi der i lukket miljø er jeg ikke bekymret for å la det stå i romtemperatur på benken. Dessuten går 4 liter vann fort unna med gutta. Du må selvfølgelig sterilisere vann etter eget forgodtbefinnende, men dette er sånn vi har valgt å gjøre det. Det er veldig viktig at vannet er avkjølt før det helles opp i vanntanken til Baby Brezza, ellers ødelegger man maskinen. Den tåler heller ikke å bli senket i vann når man vasker vanntanken en gang i måneden, da den har elektriske komponenter under.

Vedlikehold

Baby Brezza har selv laget en instruksjonsvideo som er veldig god og viser hverdagslig vedlikehold. Videoen tar 1 min 45 sek, så den har alle tid til å se. Daglig vedlikehold av Baby Brezzaen er veldig fort gjort. Jeg var litt skeptisk i begynnelsen, for jeg trodde det var mye styr. Det er det ikke. Jeg vurderte å ta bilder av alt sammen og legge det ut her, men jeg linker heller til denne videoen som viser alt mye fortere og bedre. Å vaske «funnel» som vises her, gjør jeg helt på rutine nå. Det er gjort på sekunder – veldig lett!

 

Jeg følger bruksanvisning og disse tipsene slavisk. Maskinen har aldri gitt oss noe trøbbel.

Man skal passe på at det hvite lokket settes ordentlig på plass etter å ha fylt pulver. Det kan kjennes som det sitter ordentlig uten at det gjør det, da fungerer ikke maskinen. Det er lurt å etterfylle vann hver gang man ser at beholdningen begynner å bli lav, da maskinen bruker noe tid på å varme opp vannet. Og husk for all del å koke nytt vann når det steriliserte vannet du har begynner å minke. Her står kjelen vi koker vann med alltid fremme så den er lett tilgjengelig. Bare å fylle vann, koke det og la det kjøle seg ned i noen timer.

Hver måned skal man vaske vanntanken. Se hvordan man gjør det her:

Hvilken erstatning?

Det finnes mange ulike pulver man kan bruke til morsmelkerstatning. Vi bruker Nan Sensilac 1, fordi guttakrutt hadde litt magevondt på vanlig Nan. Sensilac er betydelig dyrere, men vi får to fornøyde gutter så da er det verdt prisen. Når det gjelder valg av pulver, har jeg lest mye og snakket med helsepersonell. Det hele koker ned til at barn er veldig forskjellige og noen barn tålererer det ene pulveret, andre ikke. Jeg skulle gjerne kunnet skrive «velg dét pulveret – det er best!» men det kan jeg altså ikke. Man må rett og slett bare prøve seg fram. Det finnes mye bra pulver på markedet, du må se hva din baby vil ha og hva som gir mindre magevondt og gulp. Litt mer magevondt må man regne med på erstatning. Dagens morsmelkerstatning holder veldig høy kvalitet og er svært bra, men like bra som morsmelk er det ingenting som blir. Det skal man uansett ikke verken deppe eller miste nattesøvn over, erstatning i dag er som sagt mer enn bra nok.

Her er Baby Brezza sin side for å finne hvilken innstilling du skal ha til ditt pulver: Baby Brezza pulverinnstilling

Her er bruksanvisningen: Bruksanvisning Baby Brezza Formula Pro

Flaskebarn

Får vår del er erfaringen at flaskebarn gjør spedbarnshverdagen enklere. Fruen gav aldri opp ammingen, så hun har etter flere uker oppnådd delamming. Det er en utrolig bragd som man virkelig skal ta av seg hatten for når man tar i betraktning hvordan svangerskapet sluttet og barna kom til verden. Hun har nå en fantastisk praktisk mulighet til å amme dem innimellom når de er urolige eller hvis vi er på farten og de trenger litt ekstra. Vi har god kontroll på hvor mye de spiser og når de skal ha mat siden de får erstatning, men det er virkelig verdifullt å ha muligheten. Hvis en av dem er urolig om natten, kan hun amme i ti minutter også roer han seg. Hun la mye innsats ned i å få til dette og det har lønt seg. For en livsnyter som meg, er det nydelig å kunne servere en litt halvfornøyd unge til Fruen og så få ham igjen helfornøyd etter en liten visitt i «baren». Det produktet der er naturens beroligende for babyer altså!

Når vi er på tur og borte fra vår elskede Baby Brezza, bruker vi foreløpig små kartonger fra Nan. De er veldig praktiske å ha med seg på tur, også henter vi varmt vann vi har i gamle yoghurtbøtter (sånn gresk yoghurt man får i butikken, svære bøtter) og varmer flaskene i vannbad. Hvis det ikke er spring dit vi skal, tar vi med vann på termos og bruker det til vannbadet.

IMG_2697
Praktisk og enkel på tur!

 

Hvis du kjøper noe av utstyret jeg skriver om etter å ha lest dette, er det veldig kult om du skriver om det i kommentarfeltet her på bloggen. Hvis du i tillegg finner det naturlig å nevne det for de du handler av, er det veldig verdifullt for meg. På forhånd takk!

1 kommentar »

  1. Du har jo hørt det av flere, men blanding av varmt og kaldt vann er både lettvint og raskere enn vannbad både hjemme og på tur, syntes jeg (og studentbudsjettet tillot ikke maskin og ferdigkartong). Så denne kommentaren er egentlig ikke et argument for det. 😉
    Men! Et virkelig latmannstips, i denne bloggens ånd: Se om du etter hvert får barnet/barna til å godta romtemperert melk! Vår sluttet jo å ville ha varm melk ganske fort, av seg selv. Pulveret vi brukte løste seg fint i ca 20 grader, og det er himla praktisk. Evt bare å åpne en kartong ferdigblandet uten å varme. Om vinteren legger man bare en flaske nede i vognposen, så holder den fin varme 🙂

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s