Barna startet livet sitt med å bo i noen uker på Nyfødt intensiv, Ullevål sykehus.  Der ble de ivaretatt særdeles godt av en gjeng dedikerte, helproffe og omsorgsfulle ansatte. De fikk mat hver tredje time hele døgnet og vi fikk opplæring i stell, bleieskift, amming og bading. Da vi kom hjem fra sykehuset, var det egentlig bare å fortsette på de rutinene vi allerede var i gang med. Jeg fant fort ut at jeg trengte en god metode for å mate begge to samtidig. Fra første stund vi kom hjem med gutta, har vi vært veldig bevisste på at vi begge trenger nok søvn. Jeg har hørt fra mange at man kan glemme å sove godt om natten når man får barn, spesielt tvillinger. Vi bestemte oss for at vi ikke ville ha det sånn, så vi satte oss ned og så på løsninger for å ivareta den livsviktige søvnen. Søvn er faktisk et av menneskets primærbehov. Uten søvn blir man til slutt psykotisk og før det går så langt, mister man mye av sine mentale evner. Alt går saktere, alt blir vanskeligere og følelsene tar mer overhånd. Søvn er avgjørende.

Nå har det aldri vært fullamming her i huset, så gutta har fått mat på flaske i tillegg til ammingen. Det er klart det blir mer komplisert å få nok søvn så fort mor er den eneste som kan gi mat, men dersom det er mulig så hjelper det veldig godt å kunne avhjelpe med flaske. Jeg kommer tilbake til brystpumpe i et senere innlegg, det finnes mye bra.

Vi innførte turnus. Begge var hjemme (takket være Tvillingforeldreforeningen og andre som har stått på for flerlingforeldres rettigheter) så vi hadde denne muligheten. Jeg sto ikke først i køen da man delte ut evnen til innsovning, så jeg tok som regel kvelden og store deler av natta. Det handlet også om at Fruen hadde lang rekovalens etter en alvorlig tilstand, så hun trengte hvile om nettene. Dessuten er jeg en nattugle… Jeg tok gjerne tre stell, så Fruen fikk sove nok timer i strekk. Deretter gikk jeg og la meg på morgenkvisten og sov utover formiddagen. Dette gjorde at vi begge fikk den søvnen vi trengte, og ting gikk rundt. Det ble likevel essensielt å fikse en god metode for å mate begge to samtidig, så mating gikk så effektivt og sømløst som mulig.

Jeg begynte med en løsning der jeg bygget opp gutta med puter og tepper i sofaen, men har siden perfeksjonert det. Puteversjonen er den billigste måten å bygge opp mating på. Jeg hvilte flaskene på en pute eller et sammenrullet teppe så den fikk riktig vinkel i forhold til barna. Puten eller teppet lå og hvilte på barnas bryst. Flasken skal ikke være for bratt, da risikerer man at melken renner ukontrollert og barna får det i halsen. Det er ikke farlig men det resulterer i hosting og litt søl.

Metoden går ut på at flasken hviles på en noe, og barnets hode støttes med små ulltepper på hver side. Det illustreres best ved bilder, og Grisen spiller rollen som barn. En tripptrapp stol med Newborn sete fungerer også utmerket som matestasjon. Da binder man noe fast i bøylen som følger med stolen, slik at man kan feste flaska i den. Hyssing, strikk, leke, hva som helst kan brukes.

IMG_3698
Grisen i rollen som baby
IMG_3697
Vi bruker BabyBjørn vippestol med bøyle-leke som monteres på. Vi var heldige og fikk den i gave til jul.
IMG_3693
Barnet sitter behagelig og trygt, med overkroppen opp. Dette hjelper også hvis man har refluksbarn som gulper mye. Det har vi. Grisen er ikke så flink til å bøye hodet nedover, så se for dere et barn her…
IMG_3692
Tåteflasken plasseres på bøylen og deretter går den inn i barnets munn. Rundt barnets hode pleier jeg å støtte med små ulltepper eller liknende. Bøylen kan flyttes opp og ned for å gjøre vinkelen på flasken brattere eller slakkere. Man finner den vinkelen som funker for sitt barn.

Metoden gjør at man kan mate to barn samtidig, effektivt og man har full kontroll på å tørke eventuelt søl som har en tendens til å oppstå. Man forlater selvfølgelig ikke barna sånn alene, men det gjør matesituasjonen enklere og raskere.

Jeg går nærmere inn på Dr. Browns tåteflasker og maskinen Baby Brezza i et annet innlegg. «Stay tuned» for våre erfaringer med Medela brystpumpe som man kan bære rundt på seg mens man pumper, og den uvurderlige BB Hug me puta som redder både en stakkars sliten gravid og mange ammesituasjoner.

Hvis du etter å ha lest her kjøper noe av utstyret jeg omhandler i bloggen, blir jeg veldig takknemlig hvis du nevner det for de du kjøper av. Alt vi bruker kan blant annet kjøpes på Baby Shop.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s