Man skal aldri forlate en unge på stellebordet, ikke en gang snu ryggen til. Dette er basiskunnskap som de aller fleste kjenner til, enten de har barn eller ikke. Har du ikke fått det med deg så lærte du det nå. Barn kan plutselig rulle rundt og ingen vet når det skjer første gang. Det kan i verste fall gjøre at de faller i gulvet, noe som for en liten tass kan gjøre stor skade. Selv helt nyfødte skal aldri forlates på et høyt stellebord, da er det bedre å legge dem på noe mykt på gulvet.

Vi har kjøpt et billig, standard stellebord på IKEA. Det fungerer alldeles utmerket og har alle fasiliteter vi kunne ønske oss – bortsett fra sikkerhetssele. Mange stellebord kommer med det, men ikke vårt. Fruen har laget en fiks løsning som gjør at vi kan forlate ett barn på stellebordet i korte perioder hvis det virkelig trengs. Med tvillinger kan det nemlig oppstå en akutt nødsituasjon mens man er halvveis i et stell. Det kan feks være hvis den ene ungen som sov så godt da man bestemte seg for å skifte på den andre, plutselig våkner opp og innser at det er tre timer siden mat. Sultkatastrofen er dermed et faktum og det kommuniserer man ved å iverksette tiltaket hyl og skrik. En annen situasjon som kan oppstå er at man, fordi man befinner seg på badet, kommer på at det er timevis siden man selv sist tisset. Enten det er nødhjelp til sultrammede eller full blære som lager behovet, er det i hvert fall kjekt å kunne la den ene ligge på stellebordet i noen sekunder, og være trygg der.

Alt man trenger er et sikkerhetsbelte. Vi har brukt et gammelt brystreim til en avdanket ryggsekk, men man kan gjenbruke hva som helst som likner på det. Fruen brukte simpelt hen lim, stifter og et par skruer, så var sikkerheten ivaretatt. Vi har testet innretningen, forsøkt veldig forsiktig å rulle ungene ned fra stellebordet med denne på. Det lar seg ikke gjøre spesielt enkelt, og det er lenge til barna er store nok til å klare det selv. Dermed har vi foreløpig et fungerende sikkerhetsbelte, så vi kan ivareta flere behov samtidig.

I rollen som baby på bildene jeg legger ut for å illustrere løsningene, møter vi Grisen. Han har omtrent samme farge som Tjukken og Lillebror, og er ikke så ulik den størrelse de hadde da de ble født. Vekten hans er noe lavere, selvfølgelig.

IMG_3703
Dette er under stellebordet og synes ikke, så det trenger ikke se pent ut. Det trenger bare å sitte. Her er det limt, stiftet og skrudd.
IMG_3702
Når sikkerhetsbeltet ikke er i bruk, henger det ned eller legges i boksen til venstre i bildet. Da er det ikke i veien.
IMG_3704
Den andre delen av beltet ligger på stellebordet. Grisens bein står i noe større grad rett opp enn babyens, men av og til ligger babyen faktisk akkurat sånn.
IMG_3701
Grisen viser her hvordan innretningen ser ut når den er i bruk. Man strammer båndet etter barnas størrelse, og strikken i brystreima gjør at det blir behagelig for dem.

1 kommentar »

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s